Höyläpenkkiblogi » SIMBERG BÅT & SNICKERI - Monipuolista ja vankkaa puutyöosaamista Turunmaan saaristossa.

Höyläpenkkiblogi

Höyläpenkkiblogin pääpaino on kuvissa. Esittelen blogissa ajankohtaisia hankkeita, laitan näytteille taiteellisia valokuvia, kaivan esiin historiallisia kuvia arkistoista, vinkkaan myynnissä olevista veneistä yms. Katsotaan, mihin suuntaan blogi kehittyy.
Keskiviikko, Kesäkuu 10, 2020, 01:46 | Ei kommentteja »

Keväällä on tekemistä. Pitkän talven jälkeen tulee yhtäkkiä moni tehtävä ajankohtaiseksi samaan aikaan. Täytyy saada hommat valmiiksi. Veneet haluavat veteen, ja veneiden omistajat veden päälle. Pihalla kukkivat jo hedelmäpuut ja on kyllä niin kaunis vuodenaika että tulee oikein tippa silmään...Tippa silmään tulee myös  jos kevään to-do lista ja kalenteri sattuvat samanaikaisesti näkökenttään...Onneksi veneenveistäjän kevät jatkuu aina juhannukseen asti. 

Minun mittakaavassa on ollut keväällä kaksi isompaa projektia: 10 metrisen moottoriveneen mahonkireelinkin perustellinen pintahuolto, sekä reilu 10 metrisen mahonkipurjeveneen pohjaskrapaus, katsastus ja huolto. Näiden lisäksi monta muuta pientä kivaa.

Vanha lakkapinta oli moottoriveneen (Familycruiser) reelingilistoilla rapistunut, ja aurinko vaalentanut mahonkia.

Vanha pinta poistettu, ja tässä hiontatyö kesken. Mahonkin kaunis punainen sävy piileskelee puun pimeydessä. 

Tässä reelinki on hionnan jälkeen petsattu mahonkipetsillä. Seuraavaksi öljyä ja lakkaa.

Työ valmiina, tällä kertaa kuuden lakkakerroksen jälkeen. Veneen omistaja jatkaa lakkapinnan huoltamista vuosi vuodelta.

 

Norrskatassa Wilkmanin veistämöllä veistetty purjevene. Mahonkipohja skrapauksessa. 

Hiontatyö. Pohja oli tässä tapauksessa hyvässä kunnossa. Pientä korjausta peräsimessä ja perästeevissä. Lyyjyköli sai myös huollon.

  Vedenalainen runko pohjamaalattu.

Vesilinja maalattu valkoiseksi. Telakan väki maalaavat vielä antifoulinki ennen vesillelaskua.

Fiskarin kyljet kiittää. (kuvassa baabordin  puoli öljytty) Rooslaakinmahonkilla ulkoisesti...

...ja sisäisesti.


Perjantai, Huhtikuu 17, 2020, 03:22 | Ei kommentteja »

Talven muutama kylmä vuorokausi antoi mahdollisuuden hakea lähimetsästä kaksi mahtavaa mäntyä. Nämä tyviosat olivat 5m ja 6m pitkiä ja halkaisijiltaan n.600mm. Toinen määriteltiin n. 125 ikävuoteen! Männyt vietiin Nauvoon sahattavaksi. Vinappan tilalla Sydänperässä Bjarne Dahlén sahaa taidolla puutavaraa. Molemmista tukeista sahattiin kylkilautoja, ja lähempää ydintä kuolleita oksia oli runsaammin, joten sahattiin lopuksi lankkuja ja hyviä käyttödimensioita veneveistoon ja muuhun rakentamiseen. Naurettavan iso määrä puutavaraa kahdesta tukista! 

Näsuddenin verstaalla oleva 4.5 metrinen soutuvene on nyt kunnostettu. Aikomus oli siistiä pintoja ja suorittaa pari pientä "kirurgiliimausta" rungossa. Kuin vene oli kuivunut, ja vanha tervakerros poistettu, todettiin että pohjassa ja peräpeilissä oli paljon huonoa puuta. Lisäksi sisäpuolella kölilauta oli halki ja keulassa kaareja poikki. Sovittiin asiakkaan näistä toimenpideistä:

Sisäpuolella vaurioiden korjaus , vedenalainen rungon lasikuidutus,vanhan muovimaalin/kuivunut tervan poisto, uudet durkkilevyt, sekä pintakäsittely terva/pellavaöljy/tärpätti seoksella.

Veneen alkuperä ei ole tiedossa Hieno yllätys oli kuin maalin alta paljastui että veneen veistäjä oli käyttänyt peräpeiliin ja penkkeihin aikoinaan hondurasmahonkia. Tämä antoi mielestäni hienon kontrastin lopputulokseen:) Seuraavaksi vene siirtyy takaisin omistajan mökkirantaan odottelemaan. 

 Vastakaadettu mänty. Tämän pinnan voi nähdä historiallisena dokumenttina.

Kuin nämä puut kurkkasivat maailmaan, oli meininki täälläpäin tännäköistä.

 Kiitos Bjarneen ja woodmizeriin, tämmöiset kolossit saa sahattua paikallisesti. 

Sahattu tavara sirtyy täältä kalliolle tapuliin kuivuumaan.

Soutuvene ennen kunnostusta.

Korjasin Kölilaudan männyllä, ja kaaret vahvistin saarnipuulla. Epoksiliimaa, Sikaflexiä ja haponkestäviä ruuveja.

Pohjan Polyesterilaminointi käynnissä. Työn aikana käytössä kaikki mahdolliset suojavälineet!

Veneen uusi ilme.

Valmis lopputulos, ei kun soutelemaan!


Tiistai, Helmikuu 25, 2020, 04:47 | Ei kommentteja »

Tuntuu että syksy siirtyi Korppoossa tällä kertaa suoraan kevään puolelle. Lumeton talvi on mahdollistanut ulkohommia oh yes, mutta jotkut metsätyöt odottavat vielä kylmää säätä ja jäätynyyttä maata...Pulkat Rattikelkat, ja laudat ovat jäänneet varaston pimeyteen:(

Vierailu Maarianhaminassa missä järjestettiin puuvene-seminaari oli erittäin inspiroiva!  Sjökvarteret:issa veistellään parhaillaan uusi Kaljaasi sekä 14-metrinen Jahti. (hattu pois).

Näsuddenin verstaalla tänä talvena kaksi soutuvenettä korjauksen alla, ja kotiverstaan remppa jatkuu. Vielä eletään "sitä rauhallista talvikautta" mutta nurkan takana kuuluu jo kevään rumbakarnevaali lähestyvän...

Syksyn terassiprojekti venyi talvin puolelle, niin myös syksy..Loputon syksy helpottaa ulkohommia. Tässä erään asiakkaan kesämökin terassiprojekti työn alla.

Verstaalle lisää aukkoja seiniin, sekä hirsikehikon vahvistus följareilla.

Soutuveneen kyljet skrapauksessa.

Maarianhaminassa työn alla Kaljaasi Emelia. Kaarret ovat tammea..

Ahvenamaan laivanrakentajat osavat ja tekevät. Tässä kaljaasi "Emelia" työn alla Maarianhaminassa. Kaaret ovat tammea.

 

 


© SIMBERG BÅT & SNICKERI - Puh. 040 753 5788 - Tietosuojaseloste - Kotisivut: Sivustamo Oy